Yma Sumac

Aus Wikipedia
Wexln zua: Navigation, Suach
Yma Sumac, 1953

Yma Sumac (* 10. Septemba 1922 z Ichocán, Peru; † 1. Novemba 2008 z Silver Lake, Los Angeles, Kalifornien; Ima sumaq (Quechua: „Wia schee“); aa Imma Sumack oda Ima Sumack; amtli Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo) wor a peruanische Sängarin.

Sie hod mit ihra Stimm an riesign Tonumfang obdecka kenna. In jungen Joorn sechs Oktavn, späda vierahoib. So hod sie vo tiafn Oit-Notn bis hi zu ganz hohn Pfeifstimm-Notn singan kenna. Entdeckt worn is sie ois Voiksliadsängarin vo de Anden in ihra Stod Ichocán.

1992 hod da Günther Czernetsky an Dokumentarfuim Yma Sumac — Hollywood's Inkaprinzessin firs Deitsche Fernseng gmocht. Ihr Musi is a in an Haufa Kinospuifuim vawendt worn, z.B. in "The Big Lebowski" vo de Coen Briada oda im deitschn Spuifuim "Die Österreichische Methode" (Urauffihrung bei de Internationalen Hofer Filmtagen, 2006).

Discographie[VE | Weakln]

  • Voice of the Xtabay (1950), Capitol Records CD-244 (78 rpm set)[1]
  • Flahooley (1951), Capitol DF-284 (78 rpm set)
  • Legend of the Sun Virgin (1952), Capitol DDN-299 (78 rpm set)
  • Inca Taqui (1953), Capitol L-243 (10" LP)
  • Mambo! (1954), Capitol T-564 (10" LP)
  • Voice of the Xtabay & Inca Taqui, (1955) Capitol W-684 (LP)
  • Legend of the Jivaro (1957), Capitol T-770 (LP)
  • Fuego Del Ande (1959), Capitol T-1169 (Monophonic); ST 1169 (Stereo) (LP)
  • Recital (1961), Electrecord EDE-073 (12" LP) — wiedavaeffentlicht auf CD, ESP-DISK' 4029 (2006)
  • Miracles (1971), London XPS 608 (12" LP) — wiedavaeffentlicht mit zwoa zuasätzlichn Aufnahma Yma Rocks! (1998), ShamLys JOM-1027-2 (CD)
  • I Wonder on Stay Awake: Various Interpretations of Music from Vintage Disney Films, 1988 (oane vo vaschiedanan Kinstlan)
  • Mambo ConFusion (1991), Deutsche Schallplatten Berlin (CD Maxi-Single), DSB 3025-5

Beleg[VE | Weakln]

  1. "Four Octave Inca"

Literatur[VE | Weakln]

  •  Anna-Bianca Krause: Yma Sumac. In: Apropos. Bd. 11, Verlag Neue Kritik, Frankfurt am Main 2000, ISBN 978-3-8015-0334-5.
  • Limansky, Nicholas E. Yma Sumac - The Art Behind the Legend' 2008, YBK Publishers, New York.

Im Netz[VE | Weakln]