Franzl Lang

Aus Wikipedia
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Da Franzl Lang, biagalich: Franz Lang, (* 28. Dezember 1930 in Obersendling, Minga; † 6. Dezember 2015 in Minga) woa a deitscha Sänga, Jodla, Klampfn- und Quetschnspüla. Seit 1954 woara mit da Johanna vaheirot und hod mit ia aan Buam und aa Madl ghobt.

Lem[VE | Weakln]

Da Franz is in Minga aufgwoxn und und hod noch da Schui Weakzeigmocha gleant. Scho mit 9 Joa hodar a Quetschn kriagt, de is daun späda aa sei Marknzeichn wuan. Da Voiksschauspüla Ludwig Schmid-Wildy hod eam ins "Münchner Platzl" ghoid, wora sei easchte Bühnaneafohrung gmocht hod. Daun hams mit eam Probeaufnahman gmocht, und auf des hinauf is aa da easchte Plottnvatrog daherkumman. Mid seina Aufnauhman vom Kuckucksjodler issa berihmt wuan. Daunn houz a Massa Auftritt beim Radio und beim Feansehn gem, bei denen ea gsungan, obara vur oim aa gjodlt hod. Ob 1956 hodar aa Füüm draaht.

1968 woa sei gressta Erfoig, des Kufstaaliadl. Meafoch preisgekrönt, is des an absoluta Evergreen wuan, den inzwischen woi scho a jeda Sänga kavat hod, zum Beispüü da Heino, de Maria und Margot Hellwig und Marianne und Michael.

In de 1970er-Joa woara imma Gost bei de „Lustigen Musikanten“ im ZDF und aa bei aundan voikstimlichn Sendungan. A Schippl Konzeatreisn hodar aa gmocht. Mid iba 500 gsunganan Liadln, mid mea ois 10 Milliaunen verkauftn Tonträgan, mid 20 Goldanen und aana Platin-Schoiplottn gheat a zu de erfoigreichstn Sänga im gaunzn Voiksmusikgschäft.

Da Franzl is am 6. Dezemba 2015 in an Mingana Kraunknhaus gstuam, mit 84 Joa.[1]

Ehrungan[VE | Weakln]

  • 20 Goldane und aa Platinane Schoiplottn.
  • de Hermann-Löns-Medäulie
  • da Ehrenring von da „Phonogram“ (des is a Plottnbude)

Erfoigstitl[VE | Weakln]

  • Kuckucksjodler
  • Der Königsjodler 1961
  • Erzherzog-Johann-Jodler 1964
  • Das Kufsteinlied (Die Perle Tirols) 1968
  • Wenn ich auf hohen Bergen steh 1968
  • Zillertal, du bist mei' Freud 1969
  • Der Echo-Jodler vom Königsee 1970
  • Ich möcht gern an Biersee 1970
  • Mei Vata is a Appenzeller 1973
  • Ich wünsch' mir eine Jodlerbraut 1974

Diskografie (Oibn)[VE | Weakln]

  • 1970: Bergweihnacht (LP: Philips 63 883, Aufnahme: 1970)
  • 1977: Urlaub in den Bergen
  • 1979: Musik aus den Bergen
  • 1987: Schön ist's auf der Welt
  • 1991: Mir geht's guat
  • 1996: Freude am Leben
  • Alpen-Echo
  • Das original Kufsteiner Lied
  • Der Königsjodler
  • Die schönsten Volkslieder
  • Die schönsten Jodler der Welt
  • Echo der Berge
  • Freunde der Berge
  • Goldene Sonne, goldene Berge
  • Himmel, Harsch und Firn mit den Kaiserlich Böhmischen
  • Holladaratata
  • In Oberkrain
  • Jodlerkönig
  • Kameraden der Berge
  • Komm mit in die Berge
  • Lagerfeuer in den Bergen
  • Ski Heil
  • Stimmung beim Bier
  • Stimmung beim Jodlerwirt
  • Wir kommen von den Bergen
  • Zillertal, du bist mei Freud
  • Tirol Heimat der Berge
  • 10 Jahre Jubiläum beim Jodlerwirt
  • Im Wilden Westen
  • Grüß Gott in Bayern
  • Zünftig pfundig kreuzfidel
  • Das Bayernland
  • Der weißblaue Hammer

Füüm[VE | Weakln]

Beleg[VE | Weakln]

  1. „Kufsteinlied“-Interpret Franzl Lang ist tot. In: merkur.de. 17. Dezemba 2015, obgruafa am 17. Dezemba 2015.

Im Netz[VE | Weakln]